Kolik :-(

Igår kväll när vi tog in hästarna från hagen så märkte vi att Rasmus var lite hängig, och så fort han kom in i sin box så slängde han sig ner och började rulla sig, titta på sin mage och se allmänt plågad ut. Mycket tydliga tecken på kolik så det var bara att ta på grimman igen och ut och promenera.
Efter att Lasse traskat runt med honom i nästan 45 minuter och han inte var ett dugg bättre så beslöt vi att ringa efter veterinär.
Varför måste djuren alltid skada sig eller bli sjuka på kvällar och helger?! Ser INTE fram emot räkningen...
Eftersom det inte kryllar av veterinärer här uppe så fanns det bara en med jour, och han svarade givetvis inte så jag fick prata in på telefonsvararen och sen var det bara att vänta. Känns som en evighet när man ser hur ont djuret har.
Jag satt ute i boxen hos Rasmus för att ha koll på honom hela tiden och han hade verkligen jätteont i magen! Orkade inte ens rulla till slut utan bara låg rak lång och flåsade. Stackars lille plutten!
Efter en halvtimma ringde i alla fall veterinären och efter ytterligare en halvtimme var han hemma hos oss.
Först blev det smärtstillande och B-vitamin vilket gjorde Rasmus lite lugnare. Sen fick han sond genom näsan ner i magsäcken för att tömma eventuellt innehåll. Ingen mat fanns det men en hel del gas!
Sen åkte slangen ytterligare en bit in och så fick han en liter paraffinolja för att lösa stoppet som vi förmodade satt någonstans i tarmarna.
Vid det här laget var Rasmus helt slut! Vi tog in honom i boxen och veterinären undersökte honom en sista gång. Under tiden stod Rasmus nästan och somnade. 
Man skulle kunna tro att han fått lugnande, det såg verkligen så ut! Till och med veterinären reagerade på att han var så trött, men han verkade i alla fall inte ha ont utan stod lugnt och sov/vilade så vi bestämde att han fick vila ett tag och sen fram tills det att vi såg att han kunde bajsa, kolla till honom varannan timme och i samband med det även promenera i tio minuter..
Klockan tolv på natten hade det gått en timme sen veterinären åkte och då gick jag ut för att kolla till Rasmus igen. Som väl var hade han lyckats bajsa en stor hög och stod och plockade i lite höstrån som låg på golvet. Det såg till och med ut som att han druckit lite. 
Han var fortfarande lite medtagen men mer "med" än innan när han hade ont. Släpade ut det stackars motvilliga djuret på en nattpromenad och när vi kom tillbaks till stallet igen fick han lite hö som han började pilla i direkt. Bra tecken!
Eftersom han mådde bättre så kunde vi gå ut med lite glesare mellanrum vilket var skönt!
Nästa pass tog Lasse (jag kunde lika gärna gjort det, vaknade ju så klart ändå och kunde som vanligt inte somna om, suck...) och sen gick jag igen tidigt på morgonen. 
Då hade han piggnat till ytterligare och visade tydligt att han ville ut i hagen och ha sitt frukosthö, så då fick det bli så då :-)
Idag har han både ätit, bajsat och druckit och vår snälla granntjej Ruth ställde upp och gick en längre promenad med honom så han fick röra på sig ytterligare. Jag orkar ju inte gå så långt så det var guld värt!
Nu hoppas jag han håller sig frisk, vår lilla plutt! :-)


 Veterinären sitter på andra sidan och kämpar med att hitta en blodådra vilket inte var det lättaste på den här lille herrn!

Fettbombning med olja! Tur Rasmus var så medtagen, annars hade han nog inte varit så här medgörlig har jag en känsla av... ;-)

/Maria

Kommentarer

Populära inlägg