Skinnberedning :)

Skinnet från baggen som vi slaktade i vintras har legat med salt ute i stallet för att konserveras. Det ska ligga i två veckor och det har ju gått lite längre tid än så men vi var lite veliga med hur vi skulle göra med skinnet. Skicka iväg på beredning eller testa själv? Till sist bestämde jag att jag ville prova att bereda själv i alla fall en gång och eftersom detta skinnet ändå inte höll någon toppkvalitet (pälsen var full med gammal skit och hö samt missfärgat plus att det var en del hål från när det flåddes) så är det inte hela världen om det inte blir nåt bra resultat. Då får det bli ett sittunderlag eller nåt :)
Först skulle det skrapas rent från fett och hinnor. Vi hjälptes åt för det var rätt jobbigt. 


Sen skulle skinnet tvättas. Vi fick asat ut hästarnas vattenkar ur hagen (dom har ändå sin värmebalja med vatten fortfarande) och fyllt med vatten, sen var det bara att tvätta. Shit vad tungt skinnet blev när det var blött!! Och det blev till att byta vatten ett antal gånger innan det såg nåt sånär rent ut... Vid det laget var mina fingrar illröda av kyla, vi har ju inget varmvatten där ute. Då fick det vara nog med tvättande och det hängdes på tork.
Upptäckte att det tar väldigt lång tid för en fårpäls att torka (minst sagt) så det fick hänga ett antal dagar innan det var helt torrt. Då var det dags för att fetta in skinnsidan. Använde en blandning av rapsolja och äggula och masserade in. Jobbigt men ändå mysigt att sitta och hålla på med ute i solen :) När allting sugits upp skulle det hängas upp med skinnsidan ut denna gång och mogna i minst 24 timmar och max ett par veckor.
Vädret fick avgöra tiden för hur länge det skulle hänga på mogning eftersom vi inte har några möjligheter att hålla på med skinnet inomhus, så det blev nästan en vecka. Då visade SMHI fint väder några dagar framåt och det var dags för bad igen! Den här gången satte vi badkaret utanför ytterdörren i princip och hällde, förutom kallvatten från slangen, även i några spannar varmvatten i varje bad så jag dels slapp frysa om händerna plus att fettet i pälsen löser sig lite lättare om inte vattnet är iskallt. Nu hade jag dessutom i lite diskmedel i varje tvättomgång för att få pälsen riktigt ren. Det blev mååånga bad, phu! Riktigt tungt att hiva upp skinnet mellan vattenbytena!!!


Till slut var det äntligen rent och kunde hängas på tork!


När det torkat lite lagom mycket var det dags att börja mjukgöra. Vi har ju inga verktyg så det fick bli med bara händerna. Det gick bra det med men fy vad ont jag hade i dom sen! Man ska liksom dra ut vattnet i skinnet som då ersätts med luft vilket gör skinnet vitt, och man får dra ganska hårt, särskilt i början. När skinnet fortsätter vara vitt även när man slutat dra i det, då är det färdigt. Det tog ett par dagar det.
Men vårt skinn var inte färdigt här utan jag hade bestämt mig för att klippa bort all den missfärgade pälsen för det såg fortfarande smutsigt ut fast det var rent. Så fram med fårsaxen :)


Mycket lättare att klippa Freddie än dom andra fåren, hehe ;) Avslutade det hela med att borsta ullen för att få ut så mycket hö som möjligt.


Det sitter fortfarande en hel del smått kvar men det är helt omöjligt att få bort allt. Man får beskåda det på lite avstånd helt enkelt så ser man det inte ;)
Jag är så himla nöjd med mitt skinn! Det blev mycket bättre än vad jag tänkt mig faktiskt. Och fast det var mycket jobb med det så var det riktigt kul samtidigt! Kan absolut tänka mig att göra det igen :)

/Maria

Kommentarer

Populära inlägg